I bankens interesse at fiskerne har det godt
06. marts 2020

Formand for KNAPK Henrik Sandgreen skriver i pressemeddelelsen ”GrønlandsBANKEN overskrider grænser”, at de finder kritikken af det kystnære fiskeri som ”en overreaktion og upassende” i bankens årsrapport.

Først og fremmest er GrønlandsBANKEN enige i KNAPK’s udmelding om, at det kystnære fiskeri kan drives på en ”langt mere hensigtsmæssig måde, på den kan vi ikke være uenig med banken, dertil er vi også af den klare overbevisning at gentage kvoteforhøjelser ikke er vejen frem”.

KNAPK skriver i deres pressemeddelelse, at banken har meldt sig ud af fiskerikommissionen. Dette er ikke korrekt. GrønlandsBANKENs repræsentant har pga. sygdom været fraværende i kommissionen i den seneste tid, men banken er ikke udtrådt af kommissionen. Banken vil til enhver tid være med til at arbejde for at skabe økonomisk bæredygtige rammevilkår for erhvervet.

Ingen kritik af fiskerne

Med hensyn til det kystnære fiskeri er det i bankens interesse, at fiskerne har det økonomisk godt, nu og på lang sigt, og at fiskerne kan tjene penge og forsørge deres familier og banken kritiserer dermed ikke fiskerne.

- Fiskerne arbejder hårdt hver dag og de fortjener, at de kan tjene penge på det, også på længere sigt. Men det er et stort problem, når kvoterne er over den biologiske rådgivning gennem længere tid og der samtidig har været en betydelig stigning i licenser i jollefiskeriet. Det er det vi igennem flere år har advaret om, siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

- Fiskeriet i det indenskærs hellefisk-fiskeri er midt i et igangværende kollaps og det har allerede nu betydning for de deltagende fiskere og deres familier. Det er ikke en kritik af fiskerne, men af de uholdbare rammer, som fiskerne har. Vi ser, at fiskerne har vanskeligt ved at opretholde en tilstrækkelig økonomi og det synes vi er bekymrende, siger Martin Kviesgaard, der understreger, at banken meget gerne vil låne penge ud til fiskerierhvervet når rammerne er holdbare.

- I lighed med mange andre, vurderer vi, at de nuværende rammer med for store kvoter og for mange fiskere er uholdbart for fiskerne og samfundet, afslutter Martin Kviesgaard, der håber at bankens gentagne advarsler om, at fiskerne kommer i klemme, vil påvirke beslutningerne om de rammer fiskerne arbejder under.


Tilbage
70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;