Ansvarlige lån giver nye muligheder for grønlandske iværksættere
20. juni 2016

GrønlandsBANKENs Erhvervsfond har afsat en startpulje på 2 millioner dedikeret til mindre iværksætter-projekter, der kan skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i Grønland.

Den ekstra håndsrækning kommer i form af ansvarlige lån til iværksættere, der har potentiale til at tage deres virksomhedsdrift til et nyt niveau, men har brug for en kapitalindsprøjtning.

- De nye ansvarlige lån henvender sig til iværksættere, der allerede har arbejdet med deres forretningsidé i nogle år, men har brug for en ekstra håndsrækning i form af kapital til for eksempel produktoptimering, ekspansion fra hjemme- til eksportmarked eller styrkelse af markedspositionen, fortæller Jesper Hansen, der er erhvervskundechef i GrønlandsBANKEN.

Midler til at skabe momentum

Indtil videre har to projekter allerede fået del i puljen, nemlig Kaaka Lunds Thank You-app og Jens-Jakob Lennert Sandgreens Balloon-projekt. Med det nye lån i ryggen har Jens-Jakobs faktisk samlet midler nok til en kickstart i USA.

- I app-branchen skal man først bevise, at man er værdig, før man får finansieringen på plads. I denne branche investerer folk nemlig ikke i den gode idé, men i selve udførslen. Lånet fra GrønlandsBANKENs Erhvervsfond giver os derfor midler nok til at sikre kickstarten af projektet og skabe momentum for den efterfølgende realisering, fortæller Jens-Jakob Lennert Sandgreen.

Blåstempling over for potentielle investorer

Balloon-projektet arbejder pt. hen imod sin næste såkaldte seed round, der iværksættes og afsluttes i efteråret 2016. Men med det ansvarlige lån fra GrønlandsBANKENs Erhvervsfond i ryggen er udsigterne til at tiltrække nye investorer bedre:

- Et vigtigt punkt i låneaftalen er, at GrønlandsBANKENs Erhvervsfond træder tilbage i forhold til øvrige kreditorer. I tech-branchen er sådan et lån helt optimalt for et projekt i opstartsfasen, så potentielle investorer ikke bliver skræmt væk af en for tidlig værdisættelse, en for tidlig fordeling af anparter eller fordi, projektet allerede er for forpligtet over for andre kreditorer, siger iværksætteren og fortsætter:

- Det ansvarlige lån fra GrønlandsBANKENs Erhvervsfond er også en slags blåstempling i og med, at potentielle investorer kan se, at der allerede er nogen, der har taget det første skridt og lagt penge i projektet, vurderer Jens-Jakob Lennert Sandgreen.

Fleksibel tilbagebetaling

Som noget særligt attraktivt fremhæver Jens-Jakob Lennert Sandgreen især den fleksible tilbagebetaling på det ansvarlige lån.

- Personligt er jeg enormt glad for at se denne finansieringsmodel blive kickstartet i Grønland. De ansvarlige lån kommer til at åbne nye muligheder for de grønlandske projekter, som både iværksætteren og Erhvervsfonden tror på, fortæller han.

De ansvarlige lån har en løbetid på op til 6 år, og iværksætteren har til enhver tid mulighed for at indfri det ansvarlige lån før tid.

Iværksætteren har desuden konverteringsret, hvilket giver mulighed for at konvertere det ansvarlige lån til selskabskapital og dermed spare afdrag og renteudgifter mod at give GrønlandsBANKENs Erhvervsfond medejerskab af selskabet.

Læs mere om GrønlandsBANKENs Erhvervsfond og mulighederne for at ansøge om et ansvarligt lån  www.banken.gl.

Fakta

  • Det ansvarlige lån kan udgøre mellem 100.000 kroner og 250.000 kroner og har en løbetid på op til 6 år.

  • For at få et ansvarligt lån skal iværksætteren leve op til det lokale erhvervsråds standarder og retningslinjer, for eksempel overholde gældende lovgivning, være registreret med GER-/CVR-nummer og dokumentere, at der er tegnet relevante forsikringer.

  • For at få et ansvarligt lån skal iværksætterens produkt desuden være kendetegnet ved at være innovativt, kreativt, bæredygtigt, importbegrænsende og/eller eksport-egnet.

  • Ansvarlige lån er mere risikovillige end for eksempel banklån. Der stilles ikke de samme krav til egenkapital og sikkerhedsstillelse, og et ansvarligt lån træder tilbage i forhold til de almindelige kreditorer, som vil blive tilgodeset først, hvis låntager skulle komme i økonomiske vanskeligheder. Dermed bliver det ansvarlige lån en mellemting mellem almindelig gæld og egenkapital.

  • Hvis iværksætteren ønsker det, kan GrønlandsBANKENs Erhvervsfonds ansvarlige lån efter tre år konverteres til egentlig selskabskapital. På den måde slipper låntager for at betale renter og afdrag.

Tilbage

Yderligere oplysninger

70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;